Hvad Er En Vækstrate?

23. October 2020
Pixabay

Når man taler om vækstrate indenfor økonomi, så angiver vækstraten den årlige procentvise stigning i enten den samlede produktion, omsætning eller indkomst.

Vækstraten angiver her ændringen mellem udgangspunktet og slutværdien, hvor vækstraten viser ændringen i procent. Vækstraten kan dog også være negativ. Her tales der om et tab fremfor vækst.

Det bruger man vækstraten til

Når man ser på vækstraten er det med henblik på at forklare, hvordan væksten påvirkes af andre økonomiske forhold. Disse økonomiske forhold er blandt andet tidligere investeringer, arbejdsstyrken og lignende - herunder vidensopsamling og brugen af denne viden.

Vækstraten bruges også i forhold til forbrug. Her bruges vækstraten til at påvise udviklingen i forbrugt. Grunden til man ser på vækstraten, er for at få en indsigt i, hvordan slutværdien vil se ud på et bestemt tidspunkt.

Det er et vigtigt redskab, når der spekuleres i fremtidige investeringer. Her kan vækstraten vise, hvor der er behov for ændringer, hvis man ønsker en bestemt slutværdi.

Er forbruges f.eks. for lavt på en række områder, så skal der ses på tiltag, der kan fremme forbruget.

Ser vi på indkomsten eller omsætningen, så hvis disse har for lav en vækstrate, så skal man se på mulighederne for at reducere udgifterne forbundet med produktionen, samtidig med at man skal se på tiltag, der kan styrke omsætningen og dermed indkomsten i sidste ende.

Vækstraten udregnes ved at sige ( (Slutværdi - Begyndelsesværdi) / Begyndelsesværdi ) * 100% = Vækstrate

I Danmark havde vi i første kvartal af 2019 en realvækst på 0,3% sammenlignet med fjerde kvartal i 2018.

Tak til avXperten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik på avXpertens enorme webshop, hvor du også kan finde tilbehør til elektronik som fx en gamer stol eller måske en smartphone holder til bilen.

24. February 2021
Man hører ofte om, at en virksomhed har opbygget, eller måske mistet, en masse Goodwill. Mange aner faktisk ikke, hvad de betyder, hvilket e… Læs mere
01. December 2020
Hvis du lige nu sidder med en opgave i erhvervsøkonomi, eller måske er nyudsprunget iværksætter, så er du sikkert interesseret i at vide lid… Læs mere