Hvad Betyder Kapacitetsomkostninger?

19. February 2021
Pixabay

Hvis du er helt ny inden for regnskab og erhvervsøkonomi, så har du måske stødt på begrebet “kapacitetsomkostninger” et par gange. Måske er du ikke helt klar over, hvad dette begreb dækket over? I denne artikel får du en kort og simpel forklaring på, hvad kapacitetsomkostninger er.

Hvad betyder kapacitetsomkostninger? Kapacitetsomkostninger er de omkostninger en virksomhed har i forbindelse med driften af virksomheden. Ofte omtales kapacitetsomkostninger også som fast omkostninger, der ikke er direkte afhængig af produktionen. Dette kunne eksempelvis være lønninger og husleje.

Kapacitetsomkostninger kan inddeles i to forskellige typer, hvoraf den ene kaldes kontante kapacitetsomkostninger, imens den anden er afskrivninger. Forskellen ligger i, hvornår kapaciteten skal betales sammenlignet med, hvornår den bliver brugt.

Eksempelvis skal kontante kapacitetsomkostninger betales, når de skal bruges. Lønninger og husleje skal betales, på samme tid som de bruges. Afskrivninger skal derimod ikke betales på samme tid, som det bliver brugt. Her betaler man for tingene på forhånd, og bruger dem x antal år i fremtiden. Man betaler altså for forbruget for et helt år, hvorimod husleje og lønninger typisk skal betales 12 gange i løbet af et år.

Stort set alle virksomheder har kapacitetsomkostninger. Om det er et abonnement til din webshop, internet eller lignende er underordnet, det er stadig en kapacitetsomkostning.

24. February 2021
Man hører ofte om, at en virksomhed har opbygget, eller måske mistet, en masse Goodwill. Mange aner faktisk ikke, hvad de betyder, hvilket e… Læs mere
01. December 2020
Hvis du lige nu sidder med en opgave i erhvervsøkonomi, eller måske er nyudsprunget iværksætter, så er du sikkert interesseret i at vide lid… Læs mere
26. October 2020
Når man taler om udbytte fra en virksomhed, så taler man om en årlig udbetaling af en virksomheds overskud til dens ejere eller aktionærer.&… Læs mere