Hvad Betyder Afskrivning?

01. December 2020
Pixabay

Hvis du lige nu sidder med en opgave i erhvervsøkonomi, eller måske er nyudsprunget iværksætter, så er du sikkert interesseret i at vide lidt mere om, hvad det der “afskrivning” er for noget. I denne artikel vil vi give en kort og nem forklaring på, hvad afskrivninger er i en virksomhedsmæssig sammenhæng.

Hvad betyder afskrivning? En afskrivning er noget, som man kalder for regnskabsmæssig disposition, der bruges til at angive, hvor meget et aktivs bogførte værdi forringes i hver regnskabsperiode. Hvis du eksempelvis køber en maskine, der koster 100 kroner og har en levetid på 10 år, så kan du afskrive 10 kroner på maskinen hvert år.

Dette betyder i praksis, at dit regnskab bliver påvirket af den værdiforringelse, man forventer af et aktiv. Mange vælger at lave en afskrivning, der kan matche omkostninger og indtægter for aktivet i løbet af levetiden. Dette gøres som oftest for at fordele skattefradraget over en længere periode.

Hvilke ting er det så, man kan afskrive? Som oftest vil det eksempelvis være relevant, hvis din virksomhed har købt en ny varevogn, kontorinventar, en produktionsmaskine eller lignende.

Der findes tre forskellige afskrivningsmetoder, som man kan bruge for at afskrive et aktiv, hvilket er:

  • Den Lineære afskrivningsmetode
  • Saldometoden
  • Straksafskrivningen
24. February 2021
Man hører ofte om, at en virksomhed har opbygget, eller måske mistet, en masse Goodwill. Mange aner faktisk ikke, hvad de betyder, hvilket e… Læs mere
26. October 2020
Når man taler om udbytte fra en virksomhed, så taler man om en årlig udbetaling af en virksomheds overskud til dens ejere eller aktionærer.&… Læs mere