Hvad Er Empiri?

25. March 2022
Pixabay, carlosalvarenga

Sidste gang jeg havde med empiri at gøre, var det på universitetet, da jeg læste til min uddannelse. Jeg vil prøve at forklare det overordnet, så alle kan forstå det. Dog kan jeg ikke garantere, at der ikke vil snige sig et videnskabteoretisk term ind af og til.

Empiri bliver nemlig brugt meget i videnskabsteori, hvor det bunder i, at man bruger iagtagelser og erfaringer til at nå frem til sit resultat.

Et eksempel kan være, at du har en overordnet ting, du gerne vil finde ud af. Det kan være, at du vil finde ud af noget med mennesker og hvordan folk reagere i forskellige miljøer og samfund.

For at du kan samle iagttagelser og erfaringer, må du derfor ud i verden og finde præcis det miljø eller samfund, du gerne vil indsamle dit data fra. For at få det bedste resultat, eller i hvert fald kan få noget brugbart, er det ikke bare at indsamle data i en weekend. Det er gerne noget, der skal foregå flere år, afhængigt af hvad du undersøger selvfølgelig.

Empiri er derfor ikke helt nem at arbejde med, da det ikke er baseret på noget helt konkret. I processen skal du nemlig også tage stilling til, hvilken vinkel du vil have, hvordan du skal nå frem til resultatet og om din egen subjektive holdning kommer for meget med ind over. 

Der er mange ting, der skal holdes øje med, så hvis du gør brug af denne metode, skal du være opmærksom på, at der sagtens er andre, der kan undersøge det samme som dig, men de godt kan nå frem til et andet resultat, fordi de har gjort brug af en anden fremgangsmetode.

Til slut vil vi hurtigt takke Perlen Odense for have støttet muligheden for at udarbejde artiklen. Her kan du eksempelvis købe øreringe, og meget meget andet. Når indhold tilgodeser Perlen Odense, kan vi ikke sige, at det derfor er upartisk, deraf markeret.

31. August 2021
Ordet 'fx' er en forkortelse for ordet 'for eksempel', som gerne bliver brugt, hvis du siger et udsagn eller lignende og gerne vil iscenesæt… Læs mere
23. February 2021
DefinitionEt budskab er en slags besked, som afsenderen gerne vil fortælle modtageren. Det er det, man skal få ud af at læse en tekst eller … Læs mere