Hvad Betyder Fx?

31. August 2021
Pixabay, blickpixel

Ordet 'fx' er en forkortelse for ordet 'for eksempel', som gerne bliver brugt, hvis du siger et udsagn eller lignende og gerne vil iscenesætte et eksempel på dit udsagn. Du bruger det her eksempel for, at din modtager forstår, hvad du mener. Du sætter det i en kontekst. 

Denne forkortelse er et eksempel af to, da man også kan skrive 'f.eks'. Det er dog den første, der bliver brugt mest, fordi den er hurtigere og kortere at bruge.

Hvorfor, man bruger netop denne forkortelse, er uvist, da 'eksempel' ikke staves med x. Det kan muligvis være, at man har adapteret fra det engelske sprog 'for example' og på den måde er det kommet ind i det danske sprog lige så stille, som så mange andre gloser også har. 

 'Fx' har dog været en del af det danske sprog i langt tid. Her er det i mellemtiden blevet skrevet med et punktum efter x'et, fordi det er blevet brugt i leksikografiske kredse.

Er du i tvivl om, du skal bruge 'fx' eller 'f.eks', så gør det ikke den store forskel, da de begge er godkendt til brug i tekster. De er ligestillede, så det er ikke mere korrekt at bruge den ene frem for den anden.

Til slut vil vi hurtigt takke Perlen Odense for støtten de her bidraget til dette indlæg. Perlen Odense forhandler blandt andet Pernille Corydon. Uden støtten fra Perlen Odense kunne denne hjemmeside ikke findes.

25. March 2022
Sidste gang jeg havde med empiri at gøre, var det på universitetet, da jeg læste til min uddannelse. Jeg vil prøve at forklare det overordne… Læs mere
23. February 2021
DefinitionEt budskab er en slags besked, som afsenderen gerne vil fortælle modtageren. Det er det, man skal få ud af at læse en tekst eller … Læs mere