Hvad Betyder Hensættelser?

23. October 2020
Pixabay

En hensættelse er i økonomisk forbindelse et beløb, der er sat af til en senere betaling. Man forventer dermed, at der vil komme en bestemt udgift i fremtiden, som man derfor hensætter midlerne til at betale.

Hensættelsen optages derfor i regnskabet, så den påvirker både virksomhedens balance og egenkapital. Man skal dog notere både størrelsen på det hensatte beløb i regnskabet, samt hvornår hensættelsen forventes realiseret.

Eksempler på hensættelser

Du har sikkert hørt om flere eksempler på hensættelser, uden du måske er klar over det.

Et af de klassiske eksempler på hensættelser er, når virksomheder står overfor udsigten til retslige opgør eller bøder. Her er bankerne klassiske eksempler på virksomheder, der har anvendt hensættelser i deres regnskaber.

Der er også andre eksempler på hensættelser. F.eks. besluttede Jyske Bank i foråret 2020 at afsætte ca. 1 mia. kr. til nedskrivninger.

Markedets udvikling kan derfor også gøre, at virksomheder vælger at hensætte beløb til fremtidige udgifter. Det kan blandt andet være med henblik på tab af kunder, som Danske Bank har gjort det.

Et af de mere jordnære eksempler på hensættelser er, hvis der er udsigt til en fratrædelse af en højtplaceret medarbejder, der har udsigt til et såkaldt gyldent håndtryk, når vedkommende forlader jobbet. 

Det klassiske eksempel på hensættelser er dog i forbindelse med sagsomkostninger, bøder og erstatninger i forbindelse med juridiske slagsmål. Her hensættes enten hele det beløb, som virksomheden har udsigt til at skulle betale eller dele deraf, så denne udgift ikke skal tages ud af regnskabet på en gang men kan gøres løbende via hensættelser, hvorved udgiftseffekten fordeles over flere regnskabsår.

24. February 2021
Man hører ofte om, at en virksomhed har opbygget, eller måske mistet, en masse Goodwill. Mange aner faktisk ikke, hvad de betyder, hvilket e… Læs mere
01. December 2020
Hvis du lige nu sidder med en opgave i erhvervsøkonomi, eller måske er nyudsprunget iværksætter, så er du sikkert interesseret i at vide lid… Læs mere
26. October 2020
Når man taler om udbytte fra en virksomhed, så taler man om en årlig udbetaling af en virksomheds overskud til dens ejere eller aktionærer.&… Læs mere